ÓBUDAI II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA

1037 Budapest, Erdőalja út 5.  | OM034830  |  Tel.: 250-3269, 454-1463  |   titkarsag.II.rakoczif@ebtk.hu

Get Adobe Flash player

2024. január

Hosszúnak készült, de gyorsan eltelt az olykor havas-jeges, majd esős, de kellemesen hűvös december. A várva várt 18 napos karácsonyi szünet is elillant, és magával vitte az ünnepek fahéjas-gyömbéres-ánizsos illatát. Vízkereszt után belecsöppentünk a farsangi időszakba, és alig várjuk az iskolai rendezvényt. Idén a hagyományos jelmezes felvonulást és zenés mulatozást még a minden negyedik évben az iskola épületében töltött éjszakai bentalvás izgalma is tetézi. Természetesen lesz sportverseny, kulturális program is, és a pizzarendelés sem maradhat el, de a többi legyen meglepetés!

A tantárgyi tanulmányi versenyek eredményeit rendszeresen közreadjuk, akkor is, ha hosszú ideig kell várni rájuk. A tankerületi Komplex angol tanulmányi verseny egyéni, írásbeli fordulóján tanulónk sikeresen vették az akadályt, és az első tíz hely valamelyikén várják a szóbeli fordulót. A végső helyezést az összesített eredmények alakítják majd, amelyről a márciusi lapszámban tudjuk értesíteni a kedves érdeklődőket. Különleges izgalommal várjuk ezt a rendezvényt, hiszen február 6-án intézményünk szervezi az iskola épületében.

A Zrínyi Ilona matematikaverseny 2., megyei illetve budapesti fordulójába is szép számmal jutottak tovább tanulóink.

Tanulóinknak és a versenyekre felkészítő pedagógusoknak: Kádár Eszternek, Kérges Gáborné Gyöngyi néninek és Szánáné Misuth Zsuzsannának szívből gratulálunk a remek eredményekhez.

A harmadikosok ujjongva érkeztek meg a színházi előadásokról és az egyéb szabadidős programokról. Több évfolyamunk is sikerrel jelentkezett be a Fő téri ingyenes jégpályára, ahova osztályfőnökük és testnevelő tanáruk kíséretében jutottak el.

A minden évben őszinte érdeklődésre tart számot a Luca-napi vásár, amely az idén is a lucázással kezdődött. A nagy létszámú 3. osztály végigjárta az iskola épületét, beköszönt az osztályokba és a tanáriba is, ahol örömmel fogadtuk az ünnepi jókívánságokat. Csengő-bongó ütős hangszerek közepette szóltak a rigmusok a népi ünneplőbe öltözött gyermekek szájából, és bár a kántáló fiúk nagy erővel ütötték a földet botjaikkal, szerencsére nem tört össze egy padlólap sem. Jókívánságaikat apró ajándékokkal vártuk, így a nap végére különböző finomságokkal telt meg hatalmas kosaruk.

Déltől lázas izgalom lepte el a folyosókat, tantermeket. Rengeteg mézeskalács és egyéb kézműves dísz készült el már korábban az iskolai foglalkozásokon – főként az alsós csoportokban. Felsőseink számtalan cukrászcsemegével és számos gyöngyből fűzött vagy egyéb technikával készített dísztárgyat, fenyődíszt, ékszert és csomagkisérőt kínáltak eladásra. Sok jó állapotú, hagyományos és kreatív játék cserélt gazdát: könyvek és plüssfigurák képezték adás-vétel tárgyát.

Madárkarácsonyt tartott a 4. a osztály. Andrea nénivel számos cinkegolyót és almát helyeztek ki a Táborhegyi park egyik gyönyörű erdei vagy fekete fenyőjére. A zúzmarás reggeli tájban tündököltek a jégkristályok, és ragyogtak a gyermekszemek. Reméljük, hogy a szép emlékek kitartanak a következő évtizedekre, és cselekvésre ösztönzik majd nebulóinkat.

Az utolsó tanítási napon a 3. osztály betlehemessel köszöntötte a karácsonyt. Minden évfolyamunk számára nagy élmény volt a Gabi és Rita néni által betanított ünnepi előadás.

A III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata évek, évtizedek óta hirdeti meg az Óbuda legszebb karácsonyfája című versenyt, ahová újrahasznosított anyagokból készült, környezetbarát, lehetőleg kézműves díszeket vártak. Ezen a versenyen a 4.a osztály Némedi Varga Andrea tanító nénivel a II. helyezést érte el. A feldíszített karácsonyfákat rászoruló családokhoz juttatta el az önkormányzat.

A félévi iskolai vizsgákon a 6. és 7. évfolyamos osztályaink tanulói magas színvonalú feladatmegoldásokkal, feleletekkel, kiselőadásokkal adtak számot tudásukról.

A magyar kultúra napját a hagyományos kerületi verseny hiányában az iskolarádióban sugárzott ünnepi műsorral köszöntjük, melyet a 7. osztály tanulói készítettek Ilona néni irányításával.

Február elején nyolc nap alatt három rendezvényt tart iskolánk. A tankerületi Komplex angol tanulmányi verseny szóbeli fordulójával kezdjük a hetet, majd a bentalvással kecsegtető farsangolás lesz a felsősöknek – a kecsegtetés minden bizonnyal megmarad, az alvás azonban rendszerint elmarad. Záró momentumként idén sem marad el az angolos iskolai vetélkedőnk, amely a farsang farkán, húshagyó kedden kerül megrendezésre. Felsőseink rengeteg palacsintakülönlegességgel érkeznek a Pancake-day alkalmával, a zsűri pedig kóstolót kap. Nem csoda hát, ha mindenki nagyon várja ezt az egyébként játékos rendezvényt.

K.E.


Szentgyörgyi Péter - Nagy Tamás © 2023.

Frissítve: 2024.04.22.